4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ανακλήσεις Τoyota

Πρόσφατα ο ιαπωνικός κολοσσός έδωσε αφορμές για παγκόσμια σχόλια και κριτικές, με την πολιτική ανακλήσεων που εφάρμοσε όσον αφορά το μεγαλύτερο κομμάτι της γκάμας των μοντέλων του. Ποια είναι η αλήθεια πίσω από το θόρυβο;

ΤON τελευταίο καιρό είδαμε κορυφαία στελέχη της Toyota να ζητούν συγγνώμη από τους πελάτες, με ταυτόχρονες υποσχέσεις για διόρθωση των προβλημάτων που ανακαλύφθηκαν σε διάφορα μοντέλα. Φαίνεται ότι οι Ιάπωνες έχουν κυριευθεί από... ακροφοβία, θεωρώντας ότι όλος αυτός ο θόρυβος θα βλάψει σοβαρά την εικόνα της εταιρείας ως ενός από τους πιο αξιόπιστους κατασκευαστές αυτοκινήτου παγκοσμίως, και ότι δε θα ήθελαν με τίποτα να κατέβουν από τα ψηλά σκαλιά του βάθρου. Οι ανακλήσεις είναι πάγια πολιτική όλων των κατασκευαστών αυτοκινήτου, προκειμένου να διορθωθούν μικρά ή μεγάλα προβλήματα των μοντέλων τους αφού αυτά έχουν εγκαταλείψει τις γραμμές παραγωγής και έχουν διατεθεί στην αγορά, είτε έχουν ταξινομηθεί είτε όχι. Αποτελούν αναπόφευκτο κομμάτι της «καριέρας» ενός μοντέλου, μιας και το αυτοκίνητο είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο προϊόν, τόσο τεχνικά όσο και κατασκευαστικά, το οποίο εξελίσσεται διαρκώς - ακόμα και όταν έχει ξεκινήσει η παραγωγή. Έτσι, είναι πρακτικά ανέφικτο τα τμήματα R&D και τα εργοστάσια των κατασκευαστών να δώσουν στην αγορά ένα μοντέλο που από την πρώτη στιγμή να «έχει λυμένα όλα τα προβλήματα».

Κρυφή ανάκληση
Δε συνιστά απαραίτητα... κοροϊδία, αλλά σίγουρα δείχνει ότι ο κατασκευαστής έχει κάτι να κρύψει ή ότι «φυλάει» ως κόρην οφθαλμού την εικόνα του. Πώς γίνεται; Το εργοστάσιο εκδίδει οδηγία προς τα εξουσιοδοτημένα κέντρα σέρβις των αυτοκινήτων του ανά τον κόσμο σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με το αυτοκίνητο, το ελαττωματικό ανταλλακτικό ή το τυχόν προβληματικό (buggy) λογισμικό σε κάποια ηλεκτρονική μονάδα. Εφόσον θεωρηθεί ότι στο πρόβλημα δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι, τα συνεργεία κρατούν σε εκκρεμότητα την οδηγία, ωσότου το αυτοκίνητο εμφανιστεί για το προγραμματισμένο σέρβις ή την αλλαγή λαδιών, οπότε και «περνάει» την ανάκληση χωρίς να ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης, και... ούτε γάτα ούτε ζημιά. Κανένα πρόβλημα έως εδώ. Ωστόσο, οι κακές εξαιρέσεις δεν έχουν λείψει, και ενδεικτικά αναφέρουμε «ελληνική» περίπτωση μοντέλου με πρόβλημα στη γείωση: Ο ιδιοκτήτης του καθυστέρησε να επισκεφθεί την αντιπροσωπία, όπου τον περίμεναν για κρυφή ανάκληση (αντικατάσταση του καλωδίου γείωσης). Όταν ο άνθρωπος παρουσιάστηκε στο σέρβις, άφησε το αυτοκίνητο, παρέδωσε τα κλειδιά και κάλεσε ταξί. Το ταξί δεν πρόλαβε να στρίψει στη γωνία, και το αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες, παρκαρισμένο και κλειδωμένο!

Φανερή ανάκληση
Ερχόμαστε στην περίπτωση των τελευταίων μηνών, με πρωταγωνιστή την Toyota, η οποία θυσίασε ένα κομμάτι της καλά χτισμένης εταιρικής εικόνας της ως κατασκευαστή αξιόπιστων αυτοκινήτων, ανακοινώνοντας δύο διαφορετικές ανακλήσεις, που καλύπτουν μοντέλα της σε όλο τον κόσμο. Παρ’ ότι οι Ιάπωνες (και οι ¶γγλοι της Toyota, όσον αφορά την Ευρώπη) ορκίζονται ότι κανένα αυτοκίνητο δεν προκάλεσε ατύχημα μέχρι να παρουσιαστεί για τις πρέπουσες αλλαγές, αυτό το είδος ανάκλησης υποδηλώνει ότι το πρόβλημα χρήζει άμεσης λύσης, και ειδικά το θέμα με τα φρένα του Prius. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν τεράστιο θόρυβο σχετικά με αυτό (γιατί... άραγε;), με αποτέλεσμα να πάρει τις διαστάσεις που έχει σήμερα. Η αλήθεια, ωστόσο, βρίσκεται κάπου στη μέση: Από τη μία αποδεικνύεται ότι ούτε ο πιο αξιόπιστος κατασκευαστής δεν είναι σε θέση να δώσει εξαρχής ένα 100% bug-free προϊόν, και από την άλλη είναι προφανές ότι τίποτα, σήμερα, δεν επιτρέπεται να αφήνεται στην τύχη του, είτε πρόκειται για μικροπροβλήματα είτε για πιο σοβαρά θέματα που θέτουν ζωές σε κίνδυνο. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Ανάκληση 1: Το πεντάλ του γκαζιού
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά, οκτώ είναι τα μοντέλα που επηρεάζονται από αυτό το πρόγραμμα ανάκλησης (συνολικά 1,8 εκατ. οχήματα). Το πρόβλημα βρίσκεται στο μηχανισμό του πεντάλ του γκαζιού, εντός της καμπίνας του αυτοκινήτου. Ο μηχανισμός αυτός φέρει υλικό τριβής στη βάση του, ώστε το πεντάλ να μην είναι υπερβολικά «ελαφρύ» σε αίσθηση. Διαπιστώθηκε ότι, σε ακραίες περιπτώσεις υγρασίας και σκόνης, το πεντάλ μπορεί να κολλήσει στο σημείο τριβής, με αποτέλεσμα η πεταλούδα του γκαζιού να μένει στιγμιαία μερικώς ανοιχτή. Ατύχημα δεν έχει καταγραφεί, ωστόσο τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η Toyota προχωρά ήδη στην ενημέρωση των πελατών της και προγραμματίζει τη διαδικασία επισκευής. Τα μοντέλα τα οποία αγγίζει το πρόβλημα είναι τα εξής:

• Aygo (Φεβρ. 2005-Αύγ. 2009)
• iQ (Νοέμβ. 2008-Νοέμβ. 2009)
• Yaris (Νοέμβ. 2005-Σεπτ. 2009)
• Auris (Οκτ. 2006-5 Ιαν. 2010)
• Corolla (Οκτ. 2006-Δεκ. 2009)
• Verso (Φεβρ. 2009-5 Ιαν. 2010)
• Avensis (Νοέμβ. 2008-Δεκ. 2009)
• RAV4 (Νοέμβ. 2005-Νοέμβ. 2009)

Η λύση του προβλήματος

Ο μηχανισμός του πεντάλ του γκαζιού αφαιρείται και...

... μια ατσάλινη μεταλλική ράβδος τοποθετείται στο σημείο που φαίνεται στην εικόνα, η οποία αποδείχθηκε ότι μειώνει τη φθορά του υλικού τριβής αλλά και την τριβή σαν μέγεθος στο σημείο επαφής.

Μηχανισμός πεντάλ γκαζιού
Σπάνια περίπτωση αυξημένης τριβής στα σημεία επαφής.
Η ράβδος ενίσχυσης μειώνει την τριβή και τις φθορές.
Ράβδος ενίσχυσης από ανοξείδωτο ατσάλι.

Ανάκληση 2: Η μονάδα ABS του Prius
Μιλάμε για το Prius τελευταίας (τρίτης) γενιάς, με ημερομηνίες παραγωγής από τον Απρίλιο του 2009 έως και το τέλος Ιανουαρίου του 2010. Διαπιστώθηκε ότι πρέπει να τροποποιηθεί το λογισμικό της ηλεκτρονικής μονάδας που ελέγχει το σύστημα ABS των φρένων. Η Toyota τονίζει ότι το αυτοκίνητο δεν παρουσιάζει αυξημένη επικινδυνότητα και είναι σε θέση να ακινητοποιηθεί πλήρως σε επαρκή απόσταση, στη διάρκεια ενός φρεναρίσματος πανικού. Ωστόσο, πολλοί πελάτες μιλούν για ιδιαίτερα αυξημένη απόσταση ακινητοποίησης στην περίπτωση ολισθηρού ή ανώμαλου οδοστρώματος, οπότε το «επαρκές» τίθεται άμεσα υπό συζήτηση. Η διαδικασία επισκευής είναι αποκλειστικά ηλεκτρονική («φλασάρισμα» μονάδας με νέο λογισμικό) και διαρκεί από 30 έως 40 λεπτά. Οι ιδιοκτήτες Prius θα ενημερωθούν με ειδική επιστολή. Σημειώνουμε ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται και στην Plug-in Hybrid έκδοση του Prius ΙΙΙ, από τα οποία κανένα δεν έχει πουληθεί στην ελληνική αγορά, σε αντίθεση με τη «συμβατική» έκδοση, της οποίας η ανάκληση αφορά περίπου 270 οχήματα.

Η επόμενη ημέρα
Το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η Toyota για το θέμα που έχει δημιουργηθεί είναι, προς το παρόν, δύσκολο να υπολογιστεί σε απόλυτους αριθμούς (οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για πάνω από 1 δισ. δολάρια), ωστόσο πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η εικόνα της -και πιθανώς αυτή της Lexus, μιας και η ανάκληση των φρένων καλύπτει κάποια μοντέλα της που δεν εισάγονται στην Ευρώπη- έχει ήδη δεχθεί πλήγμα. Μένει να δούμε κατά πόσον αυτό θα σταθεί ικανό να επηρεάσει τις πωλήσεις στο άμεσο μέλλον._ Σ. Λ.

ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ;
Στις 29 Ιανουαρίου η Honda ανακοίνωσε την ανάκληση συνολικά 646.000 μονάδων των μοντέλων Fit/Jazz και City, λόγω ελαττώματος στο σύστημα ανοίγματος και κλεισίματος των παραθύρων. Εκπρόσωπος της ιαπωνικής εταιρείας δήλωσε τότε ότι θα ανακληθούν 171.370 μονάδες στη Μ. Βρετανία και 140.000 στις ΗΠΑ. Ως γνωστόν, «Fit» ονομάζεται το Jazz στην αγορά της Ιαπωνίας. Στις 10 Φεβρουαρίου, όμως, η Honda γνωστοποίησε ακόμα ένα πρόγραμμα ανάκλησης, με αιτία την ελαττωματική λειτουργία των αερόσακων σε μοντέλα της που διατίθενται στις ΗΠΑ. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα ανακαλέσει 437.763 οχήματα. Οι ελαττωματικοί αερόσακοι έχουν κατασκευαστεί στις αμερικανικές εγκαταστάσεις της ιαπωνικής εταιρείας Takata Corp. Τα μοντέλα που εμπλέκονται έχουν κατασκευαστεί την περίοδο 2001-2002 στις εγκαταστάσεις της Honda στις ΗΠΑ και είναι τα εξής: Accord, Civic, Odyssey, CR-V, Pilot, Acura TL και CL.